Close
Type at least 1 character to search
PROENERGIA

Да не бъркаме нефт с горива

Популисткото говорене за бизнес процеси е вредно и опасно

Светослав Бенчев

В последните няколко дни отново се заговори за дерогацията, която България успя да получи, за да може да използва руски петрол до 2025 година. Оставаме с впечатлението, че очевидно никой в тази държава не знае какво точно сме договорили. Въпросът стигна чак до Брюксел, та и говорител на Комисията се изказа по въпроса, подпитан от някой много компетентен по въпроса. Отдаваме го на политическите криза в страната, която е превзела обществения дебат. Нещо, което обаче е изключително вредно в нормално време, какво да кажем за трудните периоди от историята, в какъвто сме в момента.

       Все пак тогава да поясним за тези, които не се запознати или просто говорят, за да не кажат нищо, какво точно пише в текстовете. Република България ще може през следващите две години да продължи до получава руски петрол и да го преработва. Закупеният петрол не може да се препродава в Европейския съюз. Нещо, което и досега никога не се е случвало. Защото в страната ни се внася само суров нефт, който се преработва в рафинерията в Бургас. За преработените продукти, а именно бензин, дизел, втечнен нефтен газ и други, няма никаква забрана  за разпространението им  в ЕС от страна на европейски нормативен акт. Освен това в срока на дерогацията на територията ни ще могат да се внасят и готови нефтопродукти с произход от Руската федерация. За да се случи описаното по-горе, компетентен български орган, в случая Министерски съвет, трябва да вземе решение  България да бъде изключена от забраната за внос на руски петрол и да уведоми Европейската комисия. Нещо, с което администрацията се е заела, а вече има и проект за решение на Министерски съвет, публикуван за обществено обсъждане.

       И струва ни се, че темата с дерогацията отново ще се използва за политически цели и внушения от определени кръгове в обществото. Истината обаче е доста проста. Без руски продукт в близките година и половина – две икономиката на страната ни, а и на част от Балканските държави (напр. Ма-ке-до-нияяя, да използваме този придобил гражданственост термин, обозначаващ Република Северна Македония) е застрашена, най-вече защото поставя под въпрос функционирането на рафинерията в Бургас. А харесва ли ни или не, тя е най-голямата в региона и е оперирана от руска компания. Фактите просто са такива. Едно трябва да е ясно на всички в България. Без да работи Лукойл Нефтохим Бургас няма да се питаме колко ще струва дизела, ще се питаме колко струват конете.

       А защо стана така е въпрос комплексен, на който отговор могат да дадат историците…

Публикувай коментар